Z uwagi na to, że Sylwester odbywa się zaraz po Bożym Narodzeniu, na imprezowym stole nie powinno zabraknąć ciasteczek. Istnieje bardzo wiele przepisów na ciastka. Poniższy artykuł pomoże w przygotowaniu i udekorowaniu klasycznych ciastek maślanych.
Przygotowanie ciasteczek
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przez około 2 minuty mieszaj w miseczce masło z margaryną. Dodaj cukier puder i mieszaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj jajo, cukier waniliowy i aromat migdałowy i mieszaj do czasu, kiedy masa stanie się lekka i puszysta.
W drugiej miseczce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę przygotowaną wcześniej i wymieszaj wszystko dokładnie mikserem. Podziel uzyskaną masę na dwie okrągłe części i zawiń w plastikową folię. Włóż do lodówki na około 30 minut.
Po 30 minutach wyjmij oba kawałki ciasta z lodówki i rozwałkuj wałkiem na blacie posypanym mąką na placki o grubości około 0,5 cm. Wytnij z masy sylwestrowe kształty np. zegara, butelki szampana, kieliszka, kapelusza, czapeczki czy serpentyny. Następnie połóż je na blachę do pieczenia posmarowaną wcześniej cienką warstwą masła. Blachę z ciastkami włóż do piekarnika na środkowy poziom. Piecz do chwili kiedy krawędzie ciastek uzyskają złoty kolor.
Składniki na ciasteczka
- 0,5 szklanki zmiękczonego masła
- 0,5 szklanki margaryny do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajo
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cukry waniliowego
- 1 łyżeczka sody
Dekorowanie ciasteczek sylwestrowych
Aby udekorować ciasteczka można wykorzystać lukier. Innym sposobem jest wymieszanie jajka z łyżką wody i wysmarowanie ciasteczek powstałą w ten sposób masą za pomocą pędzelka. Następnie należy posypać ciastka cukrem lub kolorową posypką. Masa jajeczna będzie pełniła rolę kleju i sprawi, że cukier lub posypka nie zsuną z ciasteczek. Jeszcze inną techniką jest zmieszanie żółtka z łyżeczką wody i barwnikiem spożywczym w celu uzyskania masy, którą za pomocą pędzelka będzie można kolorować ciastka.
Komentarze