Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych, postawcie na sylwestrowym stole ciepłe potrawy. Wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki, a wszystko zależy od podniebień naszych gości. W swoim menu uwzględnijmy czy zaproszeni są wegetarianami, czy jedzą mięso. Unikniemy w ten sposób niezręcznych sytuacji, kiedy na stole znajdują się tylko mięsne potrawy, a goście w drzwiach mówią nam, że przeszli na wegetarianizm.
Szaszłyki
Przygotuj pyszne i proste w przygotowaniu szaszłyki. Grillowanego kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę usytuuj pomiędzy warzywami przygotowanymi również na grillu.
Kanapki na Sylwestra
Najlepiej malutkie, które można zjeść jednym kęsem. Ich kompozycja może być dowolna. Sałata, ser żółty, kawałek jajka, plasterek pomidora, czy też odrobinę szczypiorku. Na pieczywo możesz położyć w zasadzie wszystko, co znajduje się w twojej lodówce. Pamiętaj, aby zachować różnorodność. Proste, ale jakże magiczne. Sam widok takich kanapeczek wprawi gości w zadowolenie.
Sałatki sylwestrowe
Sałatka to już sprawdzony i pewny punkt każdej imprezy sylwestrowej. Sprawdza się w każdej postaci. Gyros, sałatka z tuńczyka, z kukurydzą, ananasem, czy też typowa sałatka warzywna. Którakolwiek z nich znajdzie się na stole z pewnością znajdzie swojego smakosza. Może również być to sałatka owocowa. Kupujemy nasze ulubione owoce, kroimy je w kostkę, mieszamy i stawiamy na stole w ładnej misie. Łatwa i osłodzi nam sylwestrową zabawę. Jeśli zdecydujemy się na robienie sałatek, nie zapomnijmy o jednej, wyjątkowo smacznej i szybkiej. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę (może to być udko lub pierś, zależy od tego co znajdziemy w sklepie), dodajemy puszkę kukurydzy i starty ser żółty (ok.10 dag). Ilość tak naprawdę zależy od ilości gości. Dodajemy majonez, pieprz i sól do smaku i gotowe. Nic, tylko ruszać do stołu i zajadać.
Bruschetta
Jest niezwykle łatwa do wykonania i może być serwowana w wielu odmiennych i zaskakujących wariantach. Bruschetta to grzanka z posmarowanego oliwą i zgniecionym czosnkiem pieczywa. Może być podawana ze świeżo pokrojonymi warzywami (pomidorem, ogórkiem) i udekorowana bazylią.
Koreczki sylwestrowe
Kolejny z przysmaków, który można zrobić w szybki i bardzo prosty sposób. Doskonała przekąska pod alkohol. Przyrządzać można je na kilka sposób. Oto kilka z nich:
Owocowy mix (jabłko, banan, gruszka, brzoskwinia, borówki)
Koreczki z pomidorami koktajlowymi (kabanos, ser żółty, winogron, pomidory koktajlowe, ogórek konserwowy)
Koreczki mięsne (salami, szynka konserwowa, marynowany czosnek, ser żółty, papryka)
Koreczki z mozzarellą (ser mozzarella, pomidory cherry, listki bazylii)
Koreczki po grecku (zielony ogórek, oliwki, pomidorach, papryka, ser feta)
Na noworocznym stole postaw (na) rybę!
Podobno ryba przynosi szczęście. Może warto więc postawić na stole jakąś potrawę rybną? Śledź podany jako przystawka będzie smakował każdemu. Przepisów jest wiele, począwszy od zwyczajnych śledzi w śmietanie, czy w occie, aż do tzw. śledzi po kaszubsku z dodatkiem rodzynek lub suszonych śliwek. Przepyszne będą też sałatki z dodatkiem tej ryby. Jeśli nasi goście mają większy apetyt, przygotujmy pieczoną rybę – użyć możemy zarówno świeżego jak i mrożonego produktu. Nie zapomnijmy jednak o łusce z wigilijnego karpia, którą warto mieć przy sobie, bo przynosi dostatek w nadchodzącym roku.
Zapiekanka
Przepisów na zapiekanki jest wiele. Jest to danie stosunkowo łatwe i niezbyt czasochłonne, gdyż po wstępnym przygotowaniu składników wszystko wstawiamy do piekarnika, by tam nabrało odpowiedniego smaku. Tak naprawdę możemy wykorzystać wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce. Moją ulubioną wersją jest ta, zawierająca kurczaka i ryż. Jest trochę sucha w środku, ale na pewno można ją dopełnić ciekawym dipem. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Kroimy warzywa w kostkę (pieczarki, papryka, cebula) i podsmażamy na innej patelni. Osobiście wolę każde warzywo smażyć oddzielnie. Gotujemy ryż, uważając, żeby go nie rozgotować. Możemy wyjąć go przed upływem odpowiedniego czasu, bo dojdzie w piekarniku. Do naczynia żaroodpornego wkładamy na przemiennie warzywa z mięsem, na koniec całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika. Czekamy, aż ser się zrumieni, wyjmujemy i podajemy gościom.
Panini, czyli ciepłe kanapki
Do ich zrobienia nie potrzebujemy zbyt wiele. Kupujemy bagietki, w zależności ilu gości przewidujemy. Przed włożeniem ich do piekarnika możemy je posmarować samodzielnie zrobionym masłem czosnkowym lub zwykłym. Dodajemy warzywa, ser, szynkę, wszystko, na co mamy ochotę. Wstawiamy do piekarnika dosłownie na chwilę, aby podgrzać pieczywo.
Faszerowana papryka
To danie również będzie pyszne w wegetariańskiej wersji. Farsz może stanowić wszystko: zarówno mięso jak i same warzywa. Najczęściej spotykane przepisy zawierają mięso mielone. Najłatwiejszą wersję stanowi farsz, w którego skład wchodzi usmażone mięso mielone, zeszklona na maśle cebula i ugotowany ryż. Całość mieszamy razem i wkładamy do wydrążonych papryk. Każdą z nich przykrywamy ich wierzchnią częścią i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni.
Bigos
Idealny po powrocie z pokazu fajerwerków. Bigos może rozpocząć nasze sylwestrowe gotowanie, a potem spokojnie „poczekać” np. na balkonie. Przyrządzony nawet kilka dni wcześniej smakuje wyśmienicie.
Krokiety
Krokiety podane z rozgrzewającym czerwonym barszczem to tradycyjne polskie danie. Doskonale pasuje na takie przyjęcie jak sylwester. Można je podać jako przystawkę lub jedno z głównych dań.
Nasi goście będą zachwyceni. Nie na każdej sylwestrowej imprezie uda się gościom zjeść coś na ciepło, bo wszyscy gospodarze chcą spędzić w kuchni jak najmniej czasu. Jednak przedstawione potrawy nie należą chyba do bardzo pracochłonnych? Zawsze jeszcze pozostaje inna alternatywa: może w zamrażarce zostało nieco bigosu z Wigilii? Smacznego!
Komentarze