Pragniesz zorganizować z okazji Sylwestra spotkanie w gronie najbliższej rodziny lub znajomych, ale nie masz ochoty na przyrządzanie tradycyjnych i szablonowych potraw? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie sylwestrowych kanapek. Jeśli planujesz podanie ciepłych dań na Sylwestra, to ładnie podane kanapki mogą okazać się zachęcającymi przystawkami sylwestrowymi, dzięki którym twoi goście nie będą oczekiwać na danie główne z pustymi żołądkami. Przygotowanie kanapek zazwyczaj jest prostym zadaniem, dlatego pozwala na zaoszczędzenie sporej ilości czasu.
Kanapki mogą nawiązywać swoim wyglądem i smakiem do kuchni z różnych regionów świata. Mogą one być podane na ostro, kwaśno lub słodko. Można również stworzyć kilka kanapek z mieszanymi smakami. Skrupulatnie przyrządzone kanapki mogą okazać się dodatkiem do sylwestrowego menu, który zrobi furorę wśród gości zarówno dzięki wyglądowi jak i smakowi. Poniżej znajduje się kilka propozycji na kanapki sylwestrowe szybkie i łatwe do przygotowania w każdym domu.
Kanapki z serem i oliwkami
Składniki: chleb razowy, biały ser, zielone oliwki nadziewane papryką, czerwona papryka
Z chleba razowego (można go zastąpić dowolnym rodzajem chleba) wyciąć za pomocą kieliszka lub małej szklanki okrągłe kromki. Na kawałki chleba rozsmarować biały ser wymieszany z pokrojonymi w kostkę zielonymi oliwkami. Udekorować na wierzchu oliwkami pokrojonymi w ćwiartki oraz gwiazdkami wyciętymi z papryki.
Kanapki z szynką
Składniki: chleb, szynka, ser żółty, śmietana, pieprz Cayenne, masło, zielone oliwki nadziewane papryką
Dokładnie wymieszać 2 łyżki stołowe startego sera żółtego, 2 łyżki śmietany, szklankę posiekanej szynki i pieprz Cayenne. Za pomocą formy do babeczek wyciąć z chleba kromki i podsmażyć na maśle do lekkiego zarumienienia. Nałożyć na kromki wcześniej przygotowaną pastę, posypać startym żółtym serem i wstawić do zarumienienia na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika udekorować na wierzchu zielonymi oliwkami.
Kanapki z jajkiem i sardynkami
Składniki: chleb, 6 jaj, puszka sardynek, cytryna, sól i pieprz, masło
Ugotować jaja na twardo. Oddzielić żółtka od białek. Drobno posiekać białka. Żółtka przecisnąć przez sitko. Rozdrobnić sardynki i zmieszać z odrobiną oleju z puszki i połową żółtek. Doprawić solą, pieprzem i wyciśnięty sokiem z cytryny. Z chleba wyciąć małe kromki za pomocą formy do pieczenia ciastek. Usmażyć wycięte kromki na maśle do chwili zarumienienia z obu stron. Schłodzić kromki i nałożyć na nie pastę sardynkową. Udekorować brzegi posiekanymi białkami, a środek posypać resztą żółtek.
Komentarze