Jednym z etapów organizacji sylwestrowego przyjęcia jest przygotowanie potraw i przekąsek. Szybkim i wygodnym pomysłem jest umieszczenie jedzenia na wykałaczkach, tworząc oryginalne koreczki. Dzięki temu można łatwo wyeliminować konieczność podawania sztućców i talerzyków. Wiele artykułów spożywczych takich jak świeże owoce, sery i warzywa nie muszą być uprzednio gotowane, oszczędzając pani domu wiele godzin pracy w kuchni.
Koreczki owocowe
Idealne do koreczków są owoce, ponieważ są zdrowe, apetyczne i dostępne w wielu atrakcyjnych kolorach, dzięki czemu można je dopasować do dekoracji sylwestrowych lub innych elementów koreczków. Owoce są również wskazane jako przystawki sylwestrowe, ponieważ oczyszczają podniebienie i przygotowują przewód pokarmowy do dania głównego. Można użyć między innymi takich owoców jak melon, arbuz, brzoskwinie, winogrona, gruszki, ananasy, mango, truskawki, papaja czy też jabłka.
Koreczki z serem
Ser to dobry pomysł na element koreczków, ponieważ oprócz pokrojenia nie wymaga przygotowania, pasuje do owoców i świetnie pasuje jako dodatek do wina. Ponadto ser jest bardzo ważnym źródłem wapnia. Istnieje bardzo wiele odmian sera m.in. cheddar, gouda, brie czy bleu. Należy wybrać ten, który pasować będzie do pozostałych składników koreczka.
Koreczki warzywne
Jako część koreczka często wybierane są również warzywa. Są zdrowe i zawierają wiele witamin, a do tego ożywią swoimi kolorami przygotowane koreczki. Nie trzeba ich gotować i można je serwować z domowymi lub kupionymi sosami. Najpopularniejsze warzywa używane w koreczkach to m.in. pomidory, marchew, seler, kalafior, brokuły, ogórek, oliwki, cukinia.
Koreczki mięsne
W koreczkach nie może zabraknąć także mięsa z uwagi na to, że jest smaczne i pożywne. Jest również bardzo dobrym źródłem wysokowartościowego białka. Można wykorzystać grillowane lub smażone paski kurczaka, salami, krewetki, łososia, kalmary, szynkę czy też maleńkie pulpeciki.
Koreczki inaczej
Ciekawy pomysłem na koreczki jest również przygotowanie małych kanapek spiętych wykałaczkami. Można użyć wielu rodzajów mięsa takich jak kurczak, salami, pieczeń czy szynka i wielu innych dodatków. Kanapki sylwestrowe przygotować można zarówno na białym pieczywie, bagietkach jak i pieczywie żytnim. Warto dodać różne rodzaje sera, warzywa takie jak sałata, pomidor, cebula i uzupełnić majonezem, keczupem czy też musztardą.
Możliwości w przygotowywaniu koreczków są ograniczone tylko wyobraźnią. Obok tradycyjnych koreczków można podać także świnki w kocach, czyli mini hot dogi zawinięte w pieczone ciasto, miniaturowe tortille z mięsem, warzywami i serem, faszerowane papryczki, minipizze czy też małe sajgonki.
Komentarze