Nie masz pomysłu, a chcesz zrobić coś wyjątkowego co zaskoczy Twoich gości tak, żeby na zawsze zapamiętali Sylwestra spędzonego u Ciebie? Z pewnością powalisz ich na kolana robiąc przepyszny poncz, o którym nikt nawet nie śnił. To już nie Amerykański film tylko prawdziwa rzeczywistość!
Poniżej przedstawiamy kilka dowolnych propozycji tego przepysznego eliksiru, dzięki któremu Twoja impreza zostanie później długo wspominana.
1.
Składniki
– 1 lt białego wytrawnego wina,
– 20 dag cukru,
– 200 ml. araku,
– 200 ml. wody,
– sok z 1/2 cytryny,
– 1 pomarańcza,
– sparzona skórka(otarta) z cytryny i pomarańczy Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem i skórkami, ostudzić. Połączyć z zimnym winem i arakiem, doprawić do smaku sokiem z cytryny i pomarańczy. Można podawać z lodem, z dodatkiem pokrojonej pomarańczy.
Czas przygotowania 0,5 h. plus czas chłodzenia. Przepis na 10 osób.
2.
Składniki:
– Wlej wino musujące do dużego szklanego naczynia.
– Powoli dolej do niego napój imbirowy oraz likier pomarańczowy.
– Na koniec dodaj liście bazylii, owoce żurawiny do dekoracji i/lub kilka garści kostek lodu.
3.
Składniki :
– 0,7 litra wódki czystej
– 1l. Vermuthu białego wytrawnego
– 1 l soku z czarnych porzeczek
– 1,5 Coca-coli
– sok z dwóch cytryn
– cytryna w plasterkach
– kostki lodu
Do naczynia wlać składniki, odstawić na (co najmniej) dwie godziny. przed podaniem udekorować plastrami cytryny. Podawać z lodem.
4. Poncz mleczny
Składniki:
– 1 szklanka mleka
– 10 dag cukru
– 25 ml koniaku lub likieru
– gałka muszkatołowa
Przygotowanie :
Do ogrzanego pucharka lub innego naczynia wsypać cukier, wlać koniak i gorące mleko. Wymieszać, dodać szczyptę gałki muszkatołowej
Komentarze