Wielkimi krokami nadchodzi sylwester, a Ty kompletnie nie wiesz czym zaskoczyć swoich gości? Możesz przekonać ich do kuchni wege i do swojego stylu odżywiania. Jeżeli nie jesteś wegetarianinem poniższe przepisy również mogą Ci się spodobać.Żeby ułatwić Ci zadanie przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji dań, które z pewnością zasmakują Tobie i Twoim biesiadnikom. Spróbuj ich!

Faszerowane pieczarki

pieczarki

Składniki:

  • 6 bardzo dużych pieczarek
  • 6 gniazdek szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • żółty ser
  • łyżka masła

Pieczarki obieramy i odkrajamy trzonki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką, aby szybciej się rozmroził, co jakiś czas mieszamy. Gdy szpinak jest już gotowy, dodajemy rozmiażdżony przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz śmietanę – całość trzymamy na patelni przez dwie minuty ciągle mieszając.

Kapelusze pieczarek solimy i układamy na nich przygotowany szpinak (tak aby powstała górka). Szpinak posypujemy startym na małych oczkach serem. Gotowe pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15 minut (pieczarki muszą zmniejszyć swoją objętość i puścić soki).

Koreczki z cukinii

cukinia

Składniki na 6 porcji:

  • cukinia
  • 50-80 g ryżu
  • parę łyżek kukurydzy z puszki
  • ćwierć strąka papryki czerwonej lub żółtej
  • ząbek czosnku
  • kostka bulionu warzywnego
  • mielona papryka słodka
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy, a cukinię myjemy. Nieobraną cukinię nożem kroimy na 6 raczej grubszych pasków.

Kostkę bulionu warzywnego gotujemy w głębokiej patelni z 0,5 l wody. Do wywaru wrzucamy cukinię i gotujemy około 5-7 minut tak, aby paski nie stały się zbyt miękkie. Po wyjęciu cukinię dokładnie odsączamy (odciskamy).

Ostudzony ryż łączymy ze sprasowanym czosnkiem i kukurydzą. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Paski cukinii zwijamy w ruloniki. Do środka łyżeczką wkładamy ryż z kukurydzą i czosnkiem. Koreczki łączymy za pomocą wykałaczki. Wierzch koreczków z cukinii kolorowymi paprykami.

Kanapkowe ślimaczki wege

nalesnik

Składniki na 10 porcji:

  • 2 chleby ciabatta
  • pomidor
  • liść sałaty lodowej
  • parę łyżek naturalnego serka homogenizowanego
  • ząbek czosnku
  • 50 g mąki
  • jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • mielona cebula w przyprawie (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Odcinamy jedną z piętek pieczywa i nożem lub łyżką wydrążamy środek pozostawiając przy skórkach ok. 1 cm miąższu. Mąkę łączymy z jajkiem, mlekiem, oliwą z oliwek i solą. Wymieszane składniki wylewamy na patelnię i smażymy na gruby naleśnik. Usmażone danie przenosimy na talerz.

Przygotowujemy „sos” naleśnikowy. Serek homogenizowany mieszamy ze sprasowanym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną cebulą. Naleśnik smarujemy serkiem. Na wierzch kładziemy liść sałaty i parę posolonych  plasterków pomidora.

Naleśnik najlepiej chyba podzielić na ćwiartki, z której każda trawi do połówki bułki. Naleśniki zwijamy  i wkładamy do ciabatty. Na koniec kroimy chleb na cieńsze kromki (przed krojeniem warto schłodzić kanapki)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się


Zarejestruj się


Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.